» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...

O sugestie pentru ministrul sanatatii si prietenii sai de la finante


ianuarie 6, 2010 de Ioan Mircea Pascu

Citesc, mai intai cu stupoare, apoi cu revolta, ca noul ministru al sanatatii, reprezentant al UDMR, propune impozitarea suplimentara a meniurilor fast food, a bauturilor carbogazoase si a dulciurilor, banii urmand sa fie folositi, desigur, exclusiv pentru “imbunatatirea calitatii actului medical”!?

Se poate discuta la infinit despre monumentalitatea acestei tampenii (daca nu as avea suspiciunea ca la ea s-a ajuns si cu contributia celor de la finante, a caror inventivitate in privinta de biruri este neintrecuta, mai ca as fi bucuros ca ministrul nu este roman), insa cred ca trebuie sa fim constructivi.

Drept pentru care ii sugerez dlui ministru, dar si prietenilor sai de la finante, sa instituie o taxa suplimentara pe sexul marital si extramarital — am putea-o denumi “taxa pe fericire”, caci nu orice activitate sexuala este vicioasa, sa intre la “taxa pe viciu” — cu reguli clare de aplicare, a caror respectare sa fie verificata de comisii de cetateni atent selectionati (eventual, numai de la partidele aflate la putere), in scopul sprijinirii suplimentare a unor programe destinate prevenirii raspandirii bolilor venerice (chestiunile “tehnice”, inclusiv daca cele necesare vor fi achizitionate prin licitatie, sau incredintare directa, vor fi, desigur, exclusiv de competenta “specialistilor”).

In felul acesta, prin aplicarea programelor respective, Romania va ajunge sa se poata mandri cu cea mai mica rata de incidenta a bolilor venerice in intreaga Uniune Europeana.

Sigur, pentru aceasta ar fi nevoie de infiintarea fie a unui departament special in cadrul ministerului sanatatii, fie chiar a unei agentii independente (deconcentrata), cu filiale in toate judetele, care sa fie coordonata, daca nu de ministerul lucrarilor publice si turismului, macar de cabinetul premierului, dat fiind impactul pozitiv asupra mandriei nationale si importanta sa pentru buna imagine externa a tarii (ceea ce inseamna ca, in boardul director, vor trebui reprezentate si ministerul de externe si macar un serviciu de informatii). Iar, daca tot “modernizam” statul, umbland la Constitutie, poate includem seful Agentiei pe lista membrilor CSAT caci, nu-i asa, bolile venerice sunt un pericol la adresa securitatii nationale!

Ca unul care mai are ceva experienta administrativa, va spun ca, in spatele fiecarei institutii, se ascunde o idee mareata. Ei bine, ca sa fiu, cum promiteam, constructiv, fac publica prin prezenta tocmai o asemenea idee, cu credinta ca beculetele din creierele dlui ministru si ale prietenilor sai de la finante au si inceput sa clipeasca!

In incheiere, un sfat prietenilor de la UDMR: daca pana acum, prin numirile facute la nivel administrativ de-a lungul timpului, ati lasat impresia ca tratati serios chestiunea, de data aceasta, cu dl. ministru al sanatatii, pe mine, cel putin, ati reusit sa ma convingeti inca o data ca prostia este, totusi, molipsitoare si nici macar dvs. nu sunteti imuni, si ca, daca ar durea, s-ar auzi un strigat nesfarsit exact din cabinetul dlui ministru.

Pentru comentarii va rugam accesati www.impascu.wordpress.com