» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...

Comunicat de presa: “Vicepresedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu, reprezinta oficial institutia, la Kiev, la comemorarea a 75 de ani de la masacrul de la Babi Yar”


 

 

Kiev, 9 septembrie 2016

 

 

 

Vice-Presedintele Ioan Mircea Pascu reprezinta oficial Parlamentul European si pe Presedintele Martin Schulz, la Kiev la ceremoniile de comemorare a 75 de ani a unuia dintre cele mai mari masacre comise intr-un timp scurt din istoria celui de al Doilea Razboi Mondial, o data care simbolizeaza atat tragedia Holocaustului in fosta Uniune Sovietica cat si eforturile internationale de contracarare a oricarei forma de discriminare si rasism.

 

 

Grupele de interventie Einsatzgruppen ale fortelor de ocupatie naziste au masacrat in doar 2 zile, 29 si 30 septembrie 1941, peste 33 700 de evrei in valea Babi Yar din apropierea capitalei Ucrainei. Zeci de mii de oponenti politici, prizonieri de razboi sovietici si civili romi, ucrainieni si rusi au fost de asemenea ucisi la Babi Yar de nazisti in timpul ocupatiei.

 

 

Ceremoniile de comemorare au fost onorate de prezenta presedintelui Ucrainei, a presedintelui Germaniei, a presedintelului Consiliului European Donald Tusk, precum si a altor sefi de stat si de guvern si inalti reprezentanti ai institutiilor europene.

 

 

La ceremoniile de stat de astazi vor participa in jur de 1600 de inalti demnitari, lideri politici si religiosi din Ucraina, Europa si din intreaga lume.

 

 

Vice-Presedintele Ioan Mircea Pascu a transmis azi dimineata in cadrul ceremoniei de creare a Centrului Memorial al Holocaustului Babi Yar la Kiev un mesaj al Presedintelui Martin Schulz si al Parlamentului European, precum si un mesaj personal.

 

 

Mesajul Presedintelului Parlamentului European a subliniat: “Istoria tragica a Holocaustului, mai ales in aceasta parte a Europei, nu este inca spusa in intregime. Sper ca misiunea pe care o incepeti astazi, la comemorarea a 75 de ani de la tragedia de la Babi Yar, in care si-a pierdut viata zeci de mii de evrei in Kievul ocupat de nazisti, va oferi un cadru de reflectie si educatie si va transmite un mesaj puternic pentru generatiile urmatoare: nicicand alta discriminare, nicicand alte ideologii bazate pe crima, nicicand alta intoleranta”.

 

 

Mai multe informatii despre comemorarea tragediei de la Babi Yar si despre semnificatia istorica a acestei tragedii umane pot fi regasite pe site-ul Centrului Memorial al Holocaustului de la Kiev: http://babiyar.org/