» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...

Comunicat de presa: “Plenul Parlamentului European a aprobat raportul Ioan Mircea Pascu privind politica de securitate si aparare comuna a Uniunii Europene”


 

Strasbourg, 11 noiembrie 2016

 

 

Membrii Parlamentului European, reuniti miercuri in sedinta plenara la Strasbourg, au aprobat raportul Ioan Mircea Pascu cu privire la implementarea politicii de securitate si aparare comune a Uniunii Europene.

 

Raportul europarlamentarului PSD, vicepresedinte al Parlamentului European si al Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET), Ioan Mircea Pascu a fost apreciat de Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate/Vicepresedintele Comisiei Europene, si de raportorii din umbra ai principalilor grupurilor politice in cadrul dezbaterii din plen de marti seara. Inaltul Reprezentant a punctat ca raportul Pascu este excelent, toate liniile strategice propuse de acesta regasindu-se in documentele aprobate recent de statele membre in domeniul securitatii si apararii.

 

 

Potrivit raportului Pascu, securitatea este o preocupare fundamentala pentru cetatenii europeni si pentru institutiile Uniunii Europene, Parlamentul, Consiliul si Comisia. Peste doua treimi din cetatenii europeni sustin o implicare mai mare a Uniunii in chestiuni privitoare la politica externa si de securitate comuna, potrivit unui recent sondaj Eurobarometru.

 

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pascu solicita in raport o revizuire fundamentala a Politicii de Securitate si Aparare Comune a Uniunii Europene (PSAC). PSAC nu mai poate fi folosita exclusiv pentru managementul crizelor in afara granitelor UE, ci trebuie sa asigure o reala securitate si aparare comune in Europa, in stransa cooperare cu NATO.

 

In actualul mediu de securitate turbulent este imperativ ca PSAC sa devina un instrument eficient care sa asigure capacitatea autonoma a Uniunii de management al situatiilor de criza intrucat este important ca UE sa poata actiona in toate etapele ciclului de conflict si sa coreleze actiunile pentru asigurarea securitatii interne si externe a Uniunii.

 

Bugetarea adecvata a securitatii si apararii, dezvoltarea capabilitatilor civil-militare, stransa cooperare cu NATO, imbunatatirea capacitatii de raspuns a Uniunii in situatii de criza, si o puternica sustinere politica a programelor de investitie in industria europeana de aparare sunt prioritatile fundamentale de actiune imediata identificate de raportul Pascu pentru transformarea PSAC.

 

Uniunea Europeana, avertizeaza vicepresedintele AFET, Ioan Mircea Pascu, a pierdut luxul de a alege in care din crizele si conflictele care o inconjoara sa se implice si trebuie sa raspunda prompt si eficient intregului arc de crize din vecinatatea sa imediata.

 

Stabilitatea si pacea in Europa depind mai mult ca oricand de capacitatea autonoma a Uniunii de actiona pentru a proteja securitatea, interesele si valorile cetatenilor sai, apreciaza Raportul europarlamentarului PSD, Ioan Mircea Pascu.