» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...

Comunicat de presa: “Ioan Mircea Pascu: Sursele radicalizarii trebuie combatute in moschei si pe internet”


Bruxelles, 23 iunie 2016

 

 

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Parlamentului European si al comisiei pentru afaceri externe (AFET) a subliniat, in plenul de la Bruxelles, necesitatea combaterii surselor radicalizarii: “daca suntem activi in combaterea surselor radicalizarii – deopotriva in moschei si pe internet – in cooperare cu comunitatile musulmane insesi, si daca ne angajam in contracararea activa, pe termen lung, a retoricii urii, atunci avem o sansa sa eliminam acest fenomen”.

 

Vicepresedintele Parlamentului European a insistat asupra necesitatii utilizarii instrumentelor legale in vederea identificarii si capturarii persoanelor din spatele campaniilor de radicalizare pe internet sau din unele moschei de pe teritoriul Uniunii Europene: “Unele persoane – de obicei din afara granitelor noastre – instiga [la radicalizare si extremism violent], iar noi, in afara de a le discredita, trebuie sa le gasim si sa le pedepsim conform legilor noastre”.

 

Europarlamentarul PSD a argumentat ca: “Daca atentatele din 11 septembrie 2001 au fost infaptuite de echipe de luptatori Al Qaeda trimisi in SUA, astazi majoritatea actelor de terorism sunt realizate de cetatenii radicalizati care, intr-o zi, se decid sa ucida cat mai multi oameni posibil… De ce si cum se radicalizeaza aceste persoane? Si, chiar mai important, cum poate fi prevenita radicalizarea acestora? Sa nu uitam ca aceasta “radicalizare” nu apare din senin. De obicei, aceasta este rezultatul unei presiuni din ce in ce mai mari, exercitate prin intermediul “cantecelor de sirena” si a propagandei care instiga la ura si elogiaza crimele n mas ca mijloc de eliberare a acestei presiunii, folosind, de cele mai multe ori, anonimitatea relativa pe care o ofera internetul… Unele persoane – de obicei din afara granitelor noastre – instiga [la radicalizare si extremism violent], iar noi, in afara de a le discredita, trebuie sa le gasim si sa le pedepsim conform legilor noastre. A lasa aceste persoane sa se radicalizeze fara sa ne amestecam, concentrandu-ne eforturile asupra prevenirii crimelor oribile pe care sunt convinsi sa le comita, nu este suficient… Mai devreme sau mai tarziu vor gasi o modalitate de a le comite! Dar daca suntem activi in combaterea surselor radicalizarii – deopotriva in moschei si pe internet – in cooperare cu insele comunitatile musulmane, si daca ne angajam in contracarearea activa, pe termen lung, a retoricii urii, atunci avem o sansa sa eliminam acest fenomen. In definitiv, in urma cu cativa ani, un binecunoscut autor de carti de spionaj, Tom Clancy daca nu ma insel, a descris intocmai un asemenea caz, in care un recrutant de luptatori jihadisti a fost discreditat in ochii propriilor lui adepti, sfarsind prin a fi capturat… Daca aceasta intriga imaginara a devenit astazi realitate, de ce nu poate deveni realitate si reteta autorului de combatere a ei?”, a concluzionat vicepresedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu.