» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...
» ... » ... » ...

Comunicat de presa: “Ioan Mircea Pascu: CSDP trebuie sa fie mai mult decat un instrument de management al crizelor”


 

Bruxelles, 21 iunie 2016

 

 

 

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Parlamentului European si al comisiei pentru afaceri externe (AFET) a tinut discursul principal (keynote speech) in cadrul conferintei internationale cu titlul “Capabilitati de dislocare a Politicii de Securitate si Aparare Comune a UE: provocari actuale si oportunitati viitoare” organizat de Agentia Europeana de Aparare la Bruxelles, pe 21 iunie.

 

 

In discursul sau, vicepresedintele Parlamentului European a argumentat ca Politica de securitate și aprare comun (PSAC) trebuie sa devina mai mult decat un instrument de management al crizelor in afara Europei. Ioan Mircea Pascu a subliniat ca PSAC ar trebui “sa devina un instrument cu adevarat efectiv si eficient pentru securitatea si apararea Europei, in cooperare cu NATO, asa cum se mentioneza in mod clar in Tratatele UE si in Tratatul de la Lisabona. In mod ideal, spaiul de libertate, securitate i justiie al Uniunii Europene ar trebui sa fie acoperit de Politica Comuna de Securitate si Aparare, care ar incepe astfel sa contribuie in mai mare masura la propria-i aparare teritoriala”.

 

 

Vicepresedintele Parlamentului European a recomandat un proces periodic de evaluare comuna a riscurilor si amenintarilor de securitate la nivelul Uniunii Europe, facilitand “o reprioritizare a punctelor de conflict in care UE decide sa intervina, punand in capul listei acele conflicte care afecteaza direct securitatea UE”.

 

 

Potrivit europarlamentarului PSD, PSAC ar trebui sa aiba drept fundament principiul unei aparari colective solide, a unei finantari eficiente. In particular, dezvoltarea capabilitatilor necesare implementarii eficiente a misiunilor si operatiunilor PSAC, inclusiv cele de transport militar la nivel european, reprezinta o prioritate.